Marjakissell:
3 dl vett
100 g (külmutatud ) mustsõstraid ja vaarikaid
3-4 sl suhkrut
1-2 tl maisitärklist
Vahusta munakollased suhkruga. Eraldi nõus vahusta munavalged tihedaks ja vormi hoidvaks vahuks. Kuumuta piim keemiseni ja nirista sekka manna. Keeda madalamal kuumusel segades u 10 min, kuni manna on pehmenenud ja saad ühtlase konsistentsiga pudru.
Lisa munakollastele paar lusikatäit putru ja sega kiirelt läbi. Vala saadud segu pudru hulka ja sega madalal kuumusel ca 3 min, kuni puder on kreemjas ja tahenenud, kuid ära keema lase tõusta. Lisa sekka vahustatud munavalged ja sega ettevaatlikult läbi kuni saad õhulise massi.
Võta pott tulelt ja lase minuti jagu kaanega kaetult seista. Seejärel jaga poti sisu magustoidunõudesse ja lase jahtuda. Kisselli valmistamiseks lase vesi koos suhkruga keema ja sega kuni suhkur on sulanud. Lisa marjad ja vähese külma veega segatud tärklis. Keeda u 5 min või kuni kissell on veidi paksenenud. Lase samuti jahtuda ja serveeri koos bubertiga.
Vahusta suhkur ja munad, lisa sidrunikoor ja vanillisuhkur, kohupiim, sool ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Võta kuhjaga teelusika täis tainast ja veereta kahe käe vahel väikesteks pallideks.
Aja õli kõrge äärega potis või fritüüris keskmiselt kuumaks ja küpseta pallid mitmes jaos, u 2-3 minuti jooksul kuldpruuniks. Puista pallidele tuhksuhkrut ja serveeri koos vaarikamoosiga.
Kaunistuseks:
100 g tumedat šokolaadi
0,75 dl kuuma vett
killuke võid
mustikaid ja kuivatatud rukkilille kroonlehti
Klopi munad suhkru ja soolaga lahti, sõelu sekka jahu ja lisa piim ning vesi. Sega ühtlaseks ja lase u 10 minutit enne küpsetama asumist tainal seista. Sega tainas läbi ja lisa 1 sl õli.
Määri pann kergelt u 1 tl õliga ja kuumuta. Lisa tainas õhukese kihina pannile ja prae mõlemalt poolt keskmise kuumuse juures kuldpruuniks. Tee sama ka ülejäänud tainaga. Kui kasutad nakkumiskindla pinnaga panni, pole õli tarvis rohkem lisada.
Sega kohupiimakreem tuhksuhkru ja vanillisuhkruga. Lao pannkoogid kihiti kohupiimaga serveerimisalusele. Määri igale koogile õhuke kiht kohupiima ning veidi mustikamoosi. Viimane kook jäta ilma katteta.
Haki šokolaad peeneks ja lisa sellele keev vesi ning killuke võid. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Kui šokolaad tundub liiga paks, lisa veel veidi kuuma vett. Vala sulašokolaad pannkoogitordile ning kaunista tort mustikate ja rukkililleõitega.
Sega jahu soola ning küpsetuspulbriga, lisa vesi, õli ja köömned –koriandriseemned ning sõtku ühtlaseks. Jaga tainas kaheks ja rulli mõlemad pooled kahe küpsetuspaberi vahel u 2mm paksuselt lahti, nii et see mahuks küpsetusplaadile.
Eemalda pealmine paber, hõõru tainas kergelt õliga kokku ja puista sellele ühtlaselt laiali seemnesegu. Suru seemned käte abil kergelt tainasse. Soovi korral tõmba noa abil mööda tainast kerged jooned, mille järgi on hiljem hea leiba sobiva suurusega tükkideks murda.
Küpseta 200-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni leib on äärtest kergelt jumekas. Lase jahtuda ja murra seejärel tükkideks.
Kohupiimamäärde valmistamiseks riivi küüslauguküüned ja haki murulauk ning sega kohupiimaga. Maitsesta soolaga. Serveeri koos krõbeleibadega.
u 16 tk
Suitsuräime –kodujuustupirukas värske salatiga
Suitsuräime –kodujuustupirukas värske salatiga
Põhi:
100 g võid
200 g Kalewi T812 nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl hapukoort
1 tl soola
Sega jahusse küpsetuspulber ja sool. Näpi kokku toasoe või, jahusegu ja hapukoor. Töötle segu köögikombainis või käte abil, kuni saad ühtlase taina. Märgade käe abil aja segu 20 x 30 cm pirukavormi põhjale ja külgedel laiali.
Puhasta ja tükelda räimed ning lõika porru heledam osa pikkupidi pooleks ning pese hoolikalt kihtide vahelt puhtaks. Viiluta ja kuumuta õli sees paari minuti jooksul, kuni porru on veidi pehmenenud. Lase veidi jahtuda, seejärel lao nii porru kui suitsuräimed pirukapõhjale.
Klopi kokku munad, kodujuust, koor ja hakitud till ning maitsesta segu soolaga. Vala vedelik pirukale ning küpseta 200-kraadise ahju alumises osas 25-30 minutit, kuni põhi on küps ja pirukas tahenenud ning kergelt jumekas. Lase enne sööma asumist veidi jahtuda.
Sega salatikastmeks kokku õli, sidrunimahl ja mesi ning maitsesta soola-pipraga. Sega salatilehed kastmega, puista peale astelpajumarju ja päevalilleseemneid ning serveeri koos pirukaga.
Kaheksale
Kilusõlmed
Kilusõlmed:
2 tl kuivpärmi
1 sl suhkrut
1 tl soola
0,5 tl jahvatatud musta pipart
2,5 dl vett
450 g Kalewi T405 nisujahu
0,5 dl Kalewi rapsiõli
Täidis:
70 g kilufileed
2 küüslauguküünt
4 sl Kalewi rapsiõli
3 sl hakitud tilli
Lisaks 1 muna määrimiseks ja soovi korral veidi kanepiseemneid
Sega kuivpärm käesooja vee ja suhkruga ning lase 10 minutit seista kuni veepind vahuseks muutub. Sõelu sekka jahu, lisa sool, õli ja pipar ning sõtku u 5 minutit köögikombaini abil või käsitsi kuni saad ühtlase vetruva taina. Vormi palliks, kata tainanõu köögikilega ja lase u 30 minutit kerkida kuni taina kogus on kahekordistunud.
Samal ajal valmista täidis. Selleks riivi küüslauguküüned ja haki kilufileed võimalikult peeneks, sega õli ja tilliga. Jaga tainas kaheks ja rulli üks osa jahuga kaetud tööpinnal u 0,5 cm paksuselt lahti. Määri tainapind õhukeselt poolega kilusegust ja lõika kaheksaks pikaks ribaks. Keera iga riba mõlemast otsast kinni hoides kergelt spiraali ja sõlmi seejärel keskelt kokku. Tee sama ka teise osa taina ja kiluseguga.
Aseta kilusõlmed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase 30 minutit kerkida. Määri lahti klopitud munaga ja soovi korral kata kanepiseemnetega.
Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit kuni saiad on kenad ja kuldsed.