Mannavaht mustade sõstardega

Mannavaht mustade sõstardega:
300 g külmutatud musti sõstraid
100 g külmutatud maasikaid
2 dl vett
1–1,5 dl suhkrut
1 dl Kalewi mannat
2 dl vahukoort
Serveerimiseks piima, külmutatud musti sõstraid

Kuumuta potis marju koos suhkru ja veega u 10 minutit, kuni need on täiesti pehmed. Pressi potisisu läbi tiheda sõela, lisa niipalju vett, et saaksid kokku 6 dl vedelikku ja vala potti tagasi. Kuumuta saadud vedelik keemiseni, lisa peene joana manna ja lase keskmise kuumuse juures veel 10 minutit podiseda, samal ajal segades. Lase 2–3 tundi jahtuda, seejärel vahusta mikseri abil. Vahusta teises nõus vahukoor ning sega ettevaatlikult mannavahu hulka. Serveeri koos piimaga ja lisa soovi korral peale veel külmutatud marju.

Neljale

Mannaklimpidega kanasupp

Mannaklimpidega kanasupp

Mannaklimbid:
1 dl Kalewi mannat
2 dl puljongit
1 muna
30 g võid
2–3 sl jahu
3 sl hakitud peterselli
Veidi soola

Lisaks:
u 1 l kanapuljongit
200 g eelmisest päevast järele jäänud ahjukana
2 porgandit
3 kartulit
0,75 dl külmutatud herneid
Supirohelist (till, petersell, roheline sibul)

Sega manna kuuma puljongiga ja jäta u 5 minutiks paisuma. Lisa muna ja klopi segamini koos toasooja või, jahu ja peterselliga. Sega tugevalt, kuni tainas kausi külgedelt lahti lööma hakkab ja maitsesta vajadusel soolaga.

Kuumuta puljong, lisa kooritud ja viilutatud porgandid ning keeda keskmise kuumuse juures 5 minutit. Lisa kooritud ja kuubikuteks lõigatud kartulid ja kuumuta veel 10 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Lisa kanatükid ja herned ning lase segul keema tõusta. Tõsta puljongisse kahe teelusika abil ükshaaval väikesed klimbid ning keeda vaiksemal tulel, kuni need pinnale tõusevad. Lisa maitseroheline ja vajadusel soola-pipart ning lase supil kaane all 5 minutit „tõmmata”. Serveeri.

Neljale

Krõbe seene-porgandipirukas

Tainas:
200 g võid
200 g hapukoort
300 g Kalewi nisujahu (T405)
0,5 tl soola

Täidis:
300 g soolaseeni
2–3 porgandit (u 180 g)
1 sibul
1 küüslauguküüs
0,5 õuna
4 sl hakitud peterselli
0,5 tl kuivatatud tüümiani
1 muna
3 sl sulatatud juustu
Soola, pipart, muna-piimasegu määrimiseks

Taina valmistamiseks sulata või ja võta pott tulelt. Lisa sool, jahu ja hapukoor ning klopi segamini. Jaga tainas pooleks ja mässi veidi jahtununa mõlemad tainatükid eraldi köögikilesse ja lase külmikus tunnike jahtuda ja taheneda. Samal ajal valmista täidis. Selleks haki eelnevalt leotatud ja kurnatud soolaseened, sibul ja küüslauk ning koori ja riivi porgandid. Kuumuta pannil õli sees segades sibul, küüslauk ja porgand u 5 minuti jooksul, kuni need on pehmenenud. Sega sekka tüümian ja seened ning kuumuta veel paari minuti jooksul. Lisa sulatatud juust ja petersell, võta pann tulelt ja sega sekka ka riivitud õun ning lahti klopitud muna. Maitsesta. Rulli üks osa tainast jahusel tööpinnal õhukeseks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tõsta tainale ühtlase kihina täidis, aga jäta taina ääred katmata. Rulli õhukeseks ka teine osa tainast ning tõsta täidisele. Vajadusel lõika tainaääred ühtlaseks ja kinnita kokku surudes. Määri pirukas pealt muna-piimaseguga ja tee noa abil taina keskele mõned väikesed lõiked, et õhk küpsedes välja pääseks. Küpseta 200-kraadises ahjus u 25 minutit, kuni pirukas on kena ja kuldpruun. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

Kaheksale

Muffinid mustikate ja valge šokolaadiga

Muffinid mustikate ja valge šokolaadiga:
2 muna
120 g suhkrut
0,8 dl õli
2,25 dl keefiri
250 g Kalewi nisujahu (T405)
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
0,5 sidruni riivitud koor
1 tl vanillisuhkrut
150 g valget šokolaadi
150 g mustikaid

Klopi munad suhkru ja vanillisuhkruga lahti, lisa sidrunikoor, õli ja keefir. Kaalu välja jahu ja lisa sellele sool ning küpsetuspulber. Lisa vedel tainaosa segades jahusegule, lisa hakitud šokolaad ja mustikad. Jaga tainas muffinivormidesse ja küpseta 175-kraadises ahjus u 25 minutit, kuni muffinid on kerkinud ja jumekad. Lase veidi jahtuda ja puista soovi korral peale ka veidi tuhksuhkrut.

12 tk

Lahtine pirukas õunte, martsipani ja kohupiimaga

Lahtine pirukas õunte, martsipani ja kohupiimaga

250 g Kalewi esimese sordi nisujahu (T812)
2 sl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
180 g võid
0,8 dl vett
1 tl sidrunimahla

Täidis:
200 g kohupiima
100 g martsipani
600 g õunu
3–4 sl (külmutatud) mustikaid
3 sl suhkrut
1 sl sidrunimahla
30 g mandlilaaste
1 sl tuhksuhkrut

Taina valmistamiseks sega jahu, suhkur ja küpsetuspulber köögikombaini segamisotsiku abil, lisa tükkidena järk-järgult külm või ja sega, kuni tainas on purulise konsistentsiga. Lisa sidrunimahlaga segatud külm vesi ja sega, kuni tainas on ühtlane. Patsuta palliks ja mässi köögikilesse. Lase külmikus u 30 minutit taheneda. Koori ja viiluta õunad ning sega sidrunimahla ja suhkruga. Rulli tainas u 0,5 cm paksuselt lahti ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sega kohupiim peeneks hakitud või riivitud martsipaniga ja kata sellega taina keskosa, jättes äärtest u 5 cm jagu katmata. Lao kohupiimasegule õunad, puista üle mustikate ja mandlilaastudega ning sõelu peale tuhksuhkur. Tõsta tainaääred sisule ja määri kergelt muna-piimaseguga. Soovi korral võid puistata tainale ka veidi suhkrut. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30–40 minutit, kuni pirukas on kena ja kuldpruun. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

Kuuele kuni kaheksale

Kõrvitsakarask

Kõrvitsakarask

u 300 g kõrvitsat (või 150 g ise valmistatud kõrvitsapüreed)
2 muna
3 dl keefirit
350 g Kalewi esimese sordi nisujahu (T812)
1 tl soodat
30 g kõrvitsaseemneid
1 sl köömneid
1 tl soola

Koori, puhasta ja tükelda kõrvits. Vala potti, lisa veidi vett, kata kaanega ja kuumuta keskmise kuumuse juures u 15 minutit, kuni pehme. Vahepeal piilu potti ja lisa vajadusel vett. Kurna, püreesta saumikseri abil ja lase jahtuda toatemperatuurini. Enne taina valmistama asumist kuumuta ahi 180-kraadini. Määri keeksivorm võiga kokku ning puista üle jahuga. Klopi munad lahti, lisa 150 g kõrvitsapüreed ja keefir ning sega. Sega jahu sooda ning soolaga ja lisa segades vedelad koostisosad. Sega sekka köömned ja kõrvitsaseemned, jättes supilusikajagu ka karaskile puistamiseks. Vala tainas kiirelt vormi, kata seemnetega ja küpseta 30–40 minutit, kuni see on kena ja kuldne. Lase enne lahti lõikamist veidi jahtuda.

Kaheksale

Kartulikuklid

Kartulikuklid

2,5 dl piima
25 g presspärmi
200 g keedukartuleid
1 tl mett
400–500 g Kalewi nisujahu (T550)
1 tl soola
50 g võid
2 sl päevalilleseemneid
Muna-piimasegu määrimiseks

Sulata või ja vala koos piimaga tainakaussi. Kui segu on käesoe, lisa pärm, mesi ja pressitud või püreeks tambitud kartulid ja jahu ning sõtku tainaotsiku abil 5 minutit. Lisa sool ja sõtku veel 3 minutit. Mätsi käte abil palliks, kata kergelt jahuga ja nõu köögikilega. Lase 30 minutit kerkida. Veereta tainas jahusel pinnal rulliks ja jaga kuueks võrdseks osaks. Veereta nendest käte vahel ümmargused kuklid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud u 35 x 25 cm suurusesse küpsetusvormi. Kata vorm kergelt rätikuga ja lase kuklitel veel u 20 minutit kerkida. Määri kuklid pealt muna-piimaseguga ja puista üle päevalilleseemnetega. Küpseta 180-kraadises ahjus u 20 minutit või kuni kuklid on kenad ja jumekad.

Serveeri kas eine kõrvale või kasuta burgerikuklitena. Mõnusad räimeburgerid saad, kui pistad poolitatud ja kergelt röstitud kuklite vahele mõned rukkijahus paneeritud räimefileed, tilli-sidruni- murulauguga maitsestatud majoneesi, värsket kurki, paar salatilehte ja marineeritud punaseid sibulaid.

6 tk

Kaneelirull

Kaneelirull

2,5 dl piima
50 g võid
25 g presspärmi
500 g Kalewi nisujahu (T550)
70 g suhkrut
1 tl kardemoni
1 muna
0,5 tl soola

Täidis:
80 g pehmet toasooja võid
50 g fariinsuhkrut
30 g suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
Muna ja piimasegu määrimiseks

Taina valmistamiseks sulata või (võid seda kuumutada veidi kauem, nii et saad kergelt pruunika ja pähklise aroomiga sulavõi), vala koos piimaga tainakaussi. Kui segu on käesoe, lisa pärm, suhkur, kardemon ja jahu ning sõtku tainaotsiku abil 5 minutit. Lisa sool ja sõtku veel 3 minutit. Mätsi käte abil palliks, kata kergelt jahuga ja nõu köögikilega. Lase 1 tund kerkida. Rulli kerkinud tainas jahusel tööpinnal 35 x 55 cm ristkülikuks ja määri pehme võiga. Sega omavahel suhkrud ja kaneel ning puista ühtlaselt tainale. Jaga tainas lühemast otsast mõõtes kuueks võrdseks osaks ja asu ühte otsast rullima. Kui jõuad lõpuni, suru tainaots kergelt järgmise riba algusosale ja jätka rullimist, kuni kõik tainaribad on üheks suureks rulliks kokku saanud. Tõsta tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõdu ja vedrukinnitusega lahtikäivasse koogivormi ja lase u 30 minutit kerkida. Määri pealt muna-piimaseguga ja küpseta 170-kraadises ahjus u 40–45 minutit. Lase veidi jahtuda ning serveeri.

Kaheksale

Šokolaadi-rukkiküpsised

Šokolaadi-rukkiküpsised

100 g võid
100 g piimašokolaadi
100 g tumedat šokolaadi
2 muna
80 g fariinisuhkrut
1 dl Kalewi rukkikroovjahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
¼ tl soola


Sulata või ja võta pott tulelt. Lisa hakitud šokolaad ja sega ühtlaseks. Lase u 5 minutit jahtuda. Vahusta munad ja suhkur, lisa segades hulka või-šokolaadisegu. Viimasena sega hulka soola ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Tõsta supilusika või väiksema jäätisekulbi abil tainapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja jäta pallidele ka ruumi paisumiseks (kõik küpsised ühele plaadile ei mahu – valmista need kahes jaos). Küpseta 175-kraadises ahjus u 10 minutit, kuni küpsised on pealt krimpsu tõmmanud, aga veel veidi pehmed. Eemalda küpsetuspaber koos küpsistega plaadilt ja lase küpsistel veidi taheneda, seejärel tõsta need lõplikuks jahtumiseks jahutusrestile.

u 15 tk

Leivapulgad

Leivapulgad

150 g Kalewi rukkikroovjahu
100 g nisujahu
1 sl leivasiirupit või mett
6 g kuivpärmi
0,5 tl soola
1,75 dl vett
2 sl oliiviõli
2 sl röstsibulat
1 tl köömneid
Määrimiseks muna-piimasegu

Sega jahud pärmi, vee, 1 sl õli ja leivasiirupiga ning sõtku 5 minuti jooksul köögikombaini tainaotsikuga ühtlaseks. Lisa sool ja sõtku veel paar minutit. Jaga tainas kaheks ja sõtku ühe poole sisse köömned ja teisele lisa samuti sõtkudes sibulahelbed. Tõsta eraldi kaussidesse, kata kausid köögikilega ja lase u 45 minutit kerkida. Veereta üks tainapool jahusel tööpinnal u 5 cm läbimõõduga „vorstiks” ja võta sealt suurema ploomi suurune tükk. Veereta see käte vahel rullides pulgaks ja jätka rullimist laual, kuni saad sobiva pikkuse ja u 2 cm paksusega tainavorsti. Jätka sama ülejäänud tainaga ja lao pulgad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee sama ka teise tainapoolega. Lase 20 minutit kerkida, määri muna-piimaseguga ja pudista pulkadele soovi korral veel köömneid või soolahelbeid. Küpseta 200-kraadises ahjus u 15 minutit, kuni leivapulgad on mõnusalt jumekad ja kergelt krõmpsud. Serveeri suupistevaagna kaaslasena või näiteks püreesupi juurde.

u 15 tk

Rohkem retsepte

Mannavaht mustade sõstardega
Mannaklimpidega kanasupp
Krõbe seene-porgandipirukas
Muffinid mustikate ja valge šokolaadiga
Lahtine pirukas õunte, martsipani ja kohupiimaga
Kõrvitsakarask
Kartulikuklid
Kaneelirull
Šokolaadi-rukkiküpsised
Leivapulgad